Skocz do zawartości
  1. Głosuj na serwery

    Oddawaj głos w zamian za reputacje! W ten sposób pomagasz promować serwery!

  2. Szukamy ekip

    Szukamy osób do naszej ekipy które chciałyby spróbować sił z własnym serwerem pod naszymy skrzydłami. Zapewniamy darmowy hosting.

  3. Darmowy VIP

    Jesteś nowy? Odbierz darmowego vipa na serwerze!

Sponsorzy / Partnerzy

przepis kuchania


koreteh

Polecane posty

 

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Składniki dla 4 porcji

Piersi kurczaka bez skóry 600 g

Pieczarki 300 g 10 dużych sztuk

Cebula 100 g 1 średnia sztuka

Ser żółty 100 g

Bułka tarta 100 g

Jajko 2 szt.

Olej rzepakowy 500 ml 2 szklanki, do smażenia

 

Przyprawy

sól, pieprz

To będzie niezbędne

patelnia duża, kuchenka

 

1.Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

2.Pieczarki pokrój w kostkę.

3.Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

4.Dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem.

5.Smaż razem z cebulą przez 6-7 minut.

6.Pierś z kurczaka podziel na porcje.

7.Rozbij tłuczkiem.

8.Dopraw solą i pieprzem.

9.Ser pokrój w prostokątne kawałki.

10.Na mięso wyłóż kostkę sera oraz pieczarki.

11.Zwiń w rulon.

12.Roztrzep jajko w misce.

13Mięso maczaj w jajku.

14Obtocz w bułce tartej.

15Smaż na głębokim tłuszczu przez około 8-10 minut.

16Podawaj na dużym talerzu.

Łosoś smażony na maśle z czosnkiem

 

Składniki dla 3 porcji

Łosoś filet 600 g

Czosnek 15 g

Sok z cytryny 20 ml

Masło klarowane 40 g

Liczba porcji:

Przelicz

Przyprawy

sól, pieprz

To będzie niezbędne

patelnia duża, kuchenka

 

1.Filety umyj i osusz. Nasmaruj go solą, pieprzem i czosnkiem, dodaj sok z cytryny.

2.Odstaw do lodówki na 30 min.

3.Filety smaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym, kładąc rybę skórą do dołu.

4.Smaż około 6 minut z każdej strony.

5.Zmniejsz gaz i przykryj filety folią aluminiową.

6.Smaż jeszcze około 5 minut, im grubszy filet, tym dłużej się smaży.

7.Wyłącz kuchenkę i pozostaw 2-3 minuty rybę na patelni, aby odpoczęła.

Jajecznica z kiełbasą kolacja

 

Składniki dla 1 porcji

Jajko 3 szt.

Masło 20 g 2 łyżki

Kiełbasa domowa 100 g 1 kawałek

Cebula dymka 50 g 1 sztuka

Liczba porcji:

Przelicz

Przyprawy

sól, pieprz

To będzie niezbędne

patelnia duża, kuchenka

 

1.Na rozgrzanej patelni rozpuść masło.

2.Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i smaż chwilę.

3.Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę.

4.Jajka rozbij najpierw do miski, dodaj przyprawy i roztrzep dokładnie.

5Dodaj jajka na patelnię, ciągle mieszając smaż do momentu, aż jajka się nie zetną.

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij w innych witrynach

Propozycja na śniadanie 

Szakszuka 

 

Składniki

500 g świeżych pomidorów - 5 mniejszych sztuk

3 średnie lub duże jajka - około 150 g bez skorupek

po łyżce masła klarowanego i oliwy lub 2 łyżki oliwy

1 mała cebula lub kawałek większej - do 80 g

2 ząbki czosnku - do 10 g

przyprawy i zioła: 1/3 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki; po sporej szczypcie pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej i kuminu; świeża kolendra i szczypior

 

Zacznij od pomidorów. Do szakszuki wybieraj mięsiste, dojrzałe i pachnące pomidory. Na trzy porcje potrzebujesz nie mniej niż 500 gramów świeżych pomidorów. Umyj je pod zimną, bieżącą wodą i obierz cienko ze skórki. Ja używam obieraczki do warzyw ze specjalnym ostrzem, ale możesz też sparzyć swoje pomidory wrzątkiem i zdjąć skórkę palcami. Wytnij też twarde fragmenty przy szypułce, a pomidory pokrój dość drobno. Pokrojone pomidory przenieś do miseczki. Po paru minutach na dnie zbierze się nadmiar soku z nasionami. Zlej go do szklanki (można go wypić). 

 

Porada: Jeśli do swojej szakszuki chcesz też dodać trochę świeżej, czerwonej papryki, to pół papryki również umyj, obierz cienko i oczyść z gniazda nasiennego, a następnie bardzo drobno pokrój nożem. Obieranie papryki nie jest konieczne, ale polecam to zrobić. 

 

Obierz i posiekaj drobno małą cebulę (np. 3 małe szalotki), lub też kawałek większej cebuli. U mnie było to około 80 gramów cebuli zwykłej (polecam też cebulą czosnkową i delikatniejszą cukrową). Nagrzej średniej wielkości patelnię z grubszym dnem. Na patelni umieść łyżkę masła klarowanego oraz wlej łyżkę oliwy lub oleju do smażenia. Cebulę umieść na patelni z tłuszczem i podsmażaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Cebula ma się zeszklić. Może się też lekko zarumienić.

 

Dwa ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie dodaj na patelnię z podsmażoną cebulką. Zmniejsz moc palnika do niskiej i podgrzewaj cebulę z czosnkiem nie dłużej niż pięć minut (uważaj, by czosnek się nie rumienił, ponieważ może się zrobić gorzki). Po tym czasie na patelnię dodaj też pomidory oraz przyprawy: 1/3 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki; po sporej szczypcie pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej i kuminu (min rzymski). Całość wymieszaj i podgrzewaj przez pięć minut, aż pomidory ładnie zmiękną. 

 

 

Do aromatycznego sosu pomidorowego można już wbić trzy jajka. Warto lekko odgarnąć warzywa w trzech miejscach, by zrobić miejsce na jajka. Po kolei wbij jajka do szakszuki. Zmniejsz moc palnika, a patelnię przykryj przykrywką, by białko w jajkach ładnie się ścięło. Zazwyczaj nie trwa to dłużej niż pięć minut. Po tym czasie jeszcze lekko posól całość i posyp siekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Listki bazylii oraz kolorowy pieprz też tu pasują. Szakszukę dziel na porcje i

od razu podawaj. 

 

 

Propozycja na obiad: filet zapiekany z pesto bazyliowym pomidorami i serem mozzarella

 

SKŁADNIKI

 3 PORCJE

2 filety z kurczaka (ok. 500 g)

100 g mozzarelli (w kawałku, startej)

4 łyżki zielonego pesto (np. z TEGO PRZEPISU)

1 pomidor

oliwa extra vergine, bazylia do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Filety oczyścić z kostek i błonek, przekroić równolegle do deski na 2 cieńsze filety. Jeśli piersi mają polędwiczki, odcinamy je i również wykorzystujemy. 

Mięso doprawić solą, pieprzem i wysmarować oliwą. Ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym z zachowaniem odstępów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut.

Filety posmarować pesto, na wierzchu położyć cienko pokrojone plasterki pomidora, doprawić solą, pieprzem i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.

Pomidory posypać startą mozzarellą i piec jeszcze przez 4 - 5 minut.

PROPOZYCJA PODANIA

Np. młode ziemniaki, ryż, makaron, makaron z cukinii lub bagietka czosnkowa. Do tego sałata z winegretem, pomidorkami i

młodą cebulą.

 

Propozycja na kolację:  Steki wołowe z pieprzem na whisky 

 

SKŁADNIKI

 Liczba porcji: 2

2 steki z polędwicy wołowej

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżeczki czarnego pieprzu

4 łyżki whisky

4 łyżki śmietany 30% lub 36%

0.5 łyżeczki musztardy dijon

sól morska

 

PRZYGOTOWANIE:

Czarny pieprz rozetrzeć w moździerzu i obtoczyć w nich steki z dwóch stron stron.

Na patelni rozgrzać olej, po czym wyłożyć steki i smażyć je na średnim ogniu przez 4 minuty. Mięso odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 minuty.

Steki przełożyć na talerz, oprószyć solą i szczelnie przykryć, np. drugim talerzem. Odstawić na bok, by mięso puściło sok.

Na rozgrzaną patelnię po smażeniu steków wlać whisky i drewnianą łopatką zeskrobać to, co zostało na jej dnie. Podgrzewać na małym ogniu, aż alkohol zredukuje się o połowę.

Do whisky wlać sok ze steków oraz śmietanę. Całość podgrzewać, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Patelnię zdjąć z ognia.

Do sosu dołożyć musztardę i całość wymieszać. Podawać jako dodatek do steków.

Najlepiej komponuje się z sałatką: rukola, pomidorki koktajlowe, mini kulki mozzarelli oraz z dodatkiem oliwy z oliwek 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij w innych witrynach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.